ARHIVA BLOG

2.10.12

Noile puncte de foc de pe harta lumii


Trei conflicte mocnite riscă să arunce în aer stabilitatea mondială, avertizează analiştii


Disputa asupra insulelor Diaoyu sau Senkaku a escaladat dramatic, în ultima lună, mai multe proteste violente fiind organizate în China. În Japonia se apropie alegerile legislative, iar în China se schimbă conducerea ţării, aşa că politicienii din ambele state refuză să facă vreun compromis, să bată în retragere, de teamă să nu piardă din electorat, comentează publicaţia britanică "Daily Telegraph".
"Există pericolul ca Japonia şi China să ajungă la un conflict militar", spune Yan Xuetong, unul dintre cei mai influenţi strategi de politică externă din China. "Una dintre cele două ţări trebuie să facă o concesie, dar nu văd care. Ambele părţi vor să rezolve situaţia paşnic, dar niciuna nu vine cu abordarea potrivită", susţine expertul. El avertizează asupra izbucnirii unui conflict de tipul celui dintre Marea Britanie şi Argentina, asupra Insulelor Falkland. La mijloc sunt, totuşi, relaţii comerciale de 270 de miliarde de euro anual. În 2011, exporturile în China au rep reze n ta t 3% din economia japoneză. Acum, însă, mai multe companii japoneze din China şiau suspendat activitatea din cauza crizei diplomatice.


Război civil în Siria
În Siria, continuă conflictul între armată şi rebeli, declanşat în martie 2011. Potrivit datelor Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, violenţele au provocat moartea a cel puţin 30.000 de oameni. Eşecul ONU în a ajunge la un acord în privinţa Siriei a dominat discuţiile la Adunarea Generală a ONU. Membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate sunt profund divizaţi pe această temă- Rusia şi China se opun unei intervenţii, iar Marea Britanie, SUA şi Franţa vor sancţiuni dure contra regimului lui Bashar al-Assad. Premierul turc Recep Erdogan a făcut un apel pe acest subiect: "Istoria nu îi va ierta pe cei care sunt alături de regimurile crude’’, a spus el.
"Pericolul iranian"
Se vorbeşte insistent în ultima vreme despre riscul unui atac al Israelului şi SUA contra Iranului, chiar înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie, din Statele Unite, dar analiştii cred că acest lucru nu se va întâmpla pentru că Barack Obama ar pierde electorat implicând ţara întrun nou conflict armat. Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a cerut la ONUstabilirea unei "linii roşii clare" pentru îmbogăţirea uraniului de către Iran, pentru că "timpul presează". SUA şi Israelul sunt de acord asupra necesităţii de a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară, a anunţat Casă Albă.
Experţi geo-strategici trag un semnal de alarmă asupra unor zone cu potenţial exploziv

sursa: 
http://www.evz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceti comentarii pe acest blog