ARHIVA BLOG

22.9.12

Topirea gheţii scoate la iveală resursele naturale de la Polul Nord. China, Japonia şi Coreea de Sud se înscriu în cursa pentru “colonizarea” Arcticii

Pe măsură ce gheaţa de la Polul Nord se topeşte, super-puterile lumii încep să realizeze că exploatarea şi transportul resurselor naturale din zonele arctice devin mai accesibile. 

SUA, Rusia şi mai multe naţiuni europene au deja acces la resursele de petrol şi gaze naturale de la Polul Nord, iar China încearcă să „cucerească” şi ea această zonă. În august, chinezii au trimis o navă către Europa pe la Polul Nord, iar acum fac lobby pentru a deveni observator permanent al zonei polare, spunând că „Arctica este moştenirea întregii omeniri”.
În plus, mai mulţi miniştri şi diplomaţi chinezi au vizitat Suedia, Danemarca, Islanda şi Groenlanda, pentru a propune să trimită muncitori chinezi la Polul Nord. De altfel, liderii europeni sunt îngrijoraţi că, prin costurile foarte mici pe care le oferă, chinezii ar putea pune mâna pe toate resursele Groenlandei, sugerează CNBC.
Polul Nord adăposteşte 20% din resursele de petrol şi gaze naturale ale lumii
Vicepremierul Groenlandei, Jens B. Frederiksen, spune că reprezentanţii insulei sunt trataţi diferit în ultimii ani, însă este conştient că acest lucru se petrece datorită resurselor minerale rare, esenţiale pentru dezvoltarea tehnologiilor noi, cum ar fi smartphone-urile sau sistemele militare de ghidare. Alte două puteri asiatice interesate de exploatarea resurselor de la Polul Nord sunt Japonia şi Coreea de Sud.
CNBC scrie că, de când gheaţa de la Polul Nord se topeşte într-un ritm alarmant şi accesul la resurse este mai facil, Consiliul Arctic s-a transformat dintr-un observator al faunei polare într-un organism decizional, care trebuie să stabilească viitoarele taxe portuare şi alte aspecte care ţin de exploatarea şi transportul resurselor.
Zona arctică adăposteşte 20% dintre rezervele de petrol şi gaze naturale ale lumii, însă exploatarea acestora este încă foarte slabă. Din acest motiv, CNBC scrie că SUA, Canada, Danemarca şi alte ţări din apropierea Oceanului Arctic sunt într-o permanentă dispută referitoare la cum să traseze „graniţele” Polului Nord. Sursa scrie că singura şansă a chinezilor este să se alieze cu companii din ţările apropiate de Polul Nord, în care să investească şi din care să scoată maximum posibil. De altfel, chinezii deja construiesc mine în Groenlanda şi vor să cumpere două companii petroliere din Canada.

Sursa: gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceti comentarii pe acest blog