ARHIVA BLOG

19.9.12

"Evanghelia sotiei lui Iisus", manuscrisul care poate schimba crestinismul. Ce spun specialistii

Manuscrisul care poate schimba crestinismul

Un cercetator de la Harvard a descoperit recent un manuscris vechi, care contine unul din primele texte crestine si face lumina intr-un aspect controversat din viata lui Iisus Cristos.
Karen King, profesoara la Scoala de Teologie de la Harvard, spune ca este in posesia unui mic manuscris scris in limba copta, care dateaza din secolul al IV-lea.
Bucata de papirus, care nu este mai mare ca un card bancar, contine insa un fragment foarte interesant, care sugereaza ca Iisus a fost casatorit. “Iisus le-a spus lor – sotia mea….” – iata scurtul text care i-a atras atentia lui Karen.
Ea este sigura ca manuscrisul este autentic, desi inca nu s-au facut cercetari pentru a se stabili exact de cand dateaza acesta, relateaza Huffington Post.
Profesoara a declarat in cadrul unei conferinte internationale de Studii Copte, sustinuta la Roma, ca textul face lumina in subiectul controversat al statutului marital al lui Iisus.
Traditia crestina sustine ca El nu a fost casatorit, desi nu exista dovezi istorice care sa ateste acest lucru. “Abia la un secol dupa moartea Lui a aparut aceasta traditie care declara ca Iisus a fost celibatar”,explica Karen.
Cercetatoarea este specializata in literatura copta si Gnosticism si a mai publicat articole despreEvanghelia Mariei Magdalena si Evanghelia lui Iuda.
Manuscrisul apartine unei persoane care doreste sa ramana anonima si care l-a gasit intr-o colectie de papirusuri in anul 1997, cand l-a cumparat de la fostul proprietar, un egiptolog german.
Deoarece hartia este scrisa pe ambele parti, cercetatorii cred ca face parte dintr-o carte, nu este un simplu sul de papirus. Karen sustine ca textul este traducerea unuia mai vechi, care fusese probabil scris in limba greaca.
Problema casatoriei sau celibatului lui Iisus a aparut in jurul anului 200, cand discipolii au inceput sa dezbata subiectul si sa se intrebe daca este mai bine sa aiba o familie sau sa fie celibatari. Unul din primii teologi care au promovat varianta celibatului a fost Clement din Alexandria.
Karen sustine ca fragmentul din noua carte, numita simbolic “Evanghelia sotiei lui Iisus” dovedeste ca multi crestini credeau initial ca si casatoria este o cale demna de a fi urmata si ca Iisus nu traise singur.
Profesoara nu crede ca Maria Magdalena este cea numita in text “sotia” lui Iisus, dar nici nu crede ca formula folosita este pur simbolica, sugerand “casatoria” lui Iisus cu biserica crestina. Textul respectiv contine o parte din discutia lui Cristos cu discipolii si face referire la mama Lui si la sotia Lui, care merita sa fie la randul ei discipol.
Prima carte care a adus in atentia lumii ideea casatoriei lui Iisus este romanul controversat Coldul lui Da Vinci, scris de Dan Brown.
Sursa: stirileprotv.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceti comentarii pe acest blog