ARHIVA BLOG

21.9.12

Evanghelia dupa Iisus: un fals?


Reactia unui istoric roman privind papirusul care scrie despre "sotia lui Iisus". Ce declara acesta

Aratam intr-un articol scris in 19.09.2012 
asa zisa sotie a lui Isus pare a fi o minciuna. Am gasit pe situl strileprotv aceasta stire:


Miercuri, un cercetator de la Harvard a prezentat in fata colegilor sai istorici un manuscris antic, scris in limba copta, care parea sa fie un fragment dintr-o evanghelie
 apocrifa, folosita de primii crestini. Iata ce sustine un expert roman.
Micul fragment de papirus, cu dimensiuni de 8 cm pe 4 cm, contrazice teoria general acceptata ca Iisus ar fi fost celibatar. In acest fragment este mentionata o femeie, numita de Iisus “sotia mea”.
Cea putin asa sustine Karen King, profesoara la Scoala de Teologie de la Harvard, cea care a prezentat manuscrisul.
Mai multi experti in coptologie si istoria religiilor, prezenti la o conferinta de profil la Roma, cred insa ca este vorba de un fals.
Printre ei se numara si Alin Suciu, papirolog la Universitatea din Hamburg: “Noul fragment aprocrif scris in limba copta este un fals modern. Nu avem nicio dovada ca ar fi autentic”, declara el, citat de Daily Mail.
Teoria lui este sutinuta si de alti colegi, care dezbat acest subiect si pe o pagina specializata, pe Facebook. Una din principalele probleme sesizate de acestia este lipsa contextului in care este facuta afirmatia privind "sotia lui Iisus". Fragmentul este foarte mic, nu se cunoaste textul in intregime.
Chiar si Karen King recunoaste ca nu poate fi sigura de autenticitatea manuscrisului si ca trebuie sa faca mai multe teste pentru a demonstra ca nu este un fals.
Alin Suciu s-a nascut pe 19 mai 1978 la Oradea, unde a absolvit Facultatea de Filosofie. Ulterior, a studiat filosofia antica si medievala la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj si religia la Universitatea Laval din Quebec, Canada.
In prezent el locuieste in Hamburg, Germania, fiind specializat in istoria religiilor si coptologie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceti comentarii pe acest blog