ARHIVA BLOG

18.9.12

Dezastru global: Ghetarii de la Polul Nord se vor topi in totalitate

foto: business insider

Dezastru global


Expertii mondiali prezic topirea in totalitate a ghetarilor din Oceanul Arctic in patru ani. Omenirea se afla in fata unei catastrofe globale, iar cercetatorii solicita luarea de urgenta a unor masuri privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon si de incetinire a incalzirii globale.
Profesorul Peter Wadhams de la Universitatea Cambridge avertizeaza ca lumea este la un pas de "un dezastru global", deoarece nivelul ghetii din Oceanul Arctic se afla an de an la valori din ce in ce mai scazute, potrivit Business Insider.
"Schimbarile climatice nu ne mai determina sa scadem temperatura globala in urmatoarele decenii, ci trebuie nu numai sa reducem emisiile de dioxid de carbon, dar si sa gasim de urgenta modalitati de incetinire a incalzirii globale", a spus Wadhams.

Printre masurile propuse se afla reflectarea inapoi in spatiu a razelor Soarelui, "albirea" norilor sau imbogatirea oceanelor cu minerale pentru a absorbi mai mult dioxid de carbon.

Wadhams a studiat multi ani grosimea ghetii din Oceanul Arctic. El a prezis iminenta topire a ghetarilor in lunile de vara inca din anul 2007, cand suprafata acestora era de 4,17 milioane de kilometri patrati.

In acest an, gheata s-a topit pe o arie de 500.000 de kilometri patrati, ajungandu-se la cel mai scazut nivel de 3,5 milioane de kilometri patrati. "Am prezis topirea ghetii de mai multi ani. Cauza principala este pur si simplu incalzirea globala.

Colapsul va avea loc in 2015-2016, in timpul verii arctice (august-septembrie) cand nu va mai exista gheata", a explicat profesorul Wadhams. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceti comentarii pe acest blog