ARHIVA BLOG

19.9.12

Construcţia de dirijabile, o direcţie de perspectivă în Rusia

Foto: RIA Novosti.

Ministerul Apărării, care deja are în  dotare câteva dirijabile

Ministerul Industriei şi Comerţului din Rusia propune să se aloce bani pentru crearea unui dirijabil de transport, cu o capacitate de 10 tone. Proiectul prevede crearea la început a unui prototip, după care să se înceapă producţia în serie.

Potrivit experţilor, dirijabilele pot fi foarte utile în sfera petrolieră şi gaziferă: pentru transportul echipamentului de forare şi montarea sa, pentru construirea sondei de forare pe platforma maritimă. În plus, ele pot fi folosite cu succes la construirea de centrale nucleare şi hidrocentrale, în silvicultură, la descărcarea navelor, construirea de linii de curent electric. Ele prezintă interes pentru multe companii mari, precum „Nichel Norilsk” şi „Alrosa”. Însă nu există o opinie comună în ce priveşte caracteristicile legate de tonaj şi raza de acţiune pe care trebuie să le deţină noul dirijabil rusesc. Vadim Demin, constructor la Biroul de Proiectare de pe lângă Institutul de Aviaţie din Moscova, consideră că aeronava trebuie să ridice şi să transporte o încărcătură de peste 10 tone.
„Un dirijabil de transport în serie, care este necesar economiei, trebuie să depăşească la capacitate indicele analog al celui mai mare elicopter Mi-26, cu un tonaj de aproximativ 25 de tone. Aşa că dirijabilul ar trebui să aibă un tonaj de 50 de tone. Atunci cererea va fi destul de stabilă. Raza de acţiune a acestui aparat trebuie să fie şi ea destul de bună: nu mai puţin de o mie de kilometri, dar mai bine între o mie şi cinci mii de kilometri”.
Transportarea mărfurilor nevoluminoase cu ajutorul acestui aparat are un efect simţitor, spune expertul. Problema este că transportarea lor, de exemplu, în Nord cu un mijloc de transport terestru necesită acţiuni speciale şi poate lua un an sau chiar un an şi jumătate. În timp ce dirijabilul poate face acest lucru în câteva zile. În plus, el este de neînlocuit pentru operaţiunile de montaj. El poate efectua transporturi nelimitate, garantând un grad înalt de siguranţă şi fără impact asupra mediului înconjurător.
Îşi manifestă interesul pentru dirijabile şi Ministerul Apărării, care deja are în dotare câteva modele. Aceste aeronave sunt de perspectivă pentru patrulare, monitorizarea tehnică şi efectuarea de fotografii din aer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceti comentarii pe acest blog