ARHIVA BLOG

21.9.12

Cercul misterios subacvatic


Cercul misterios subacvatic, descoperit în apropiere de coasta Japoniei

Peste 70% din suprafaţa Pământului este acoperită de apă şi oceanele rămân unele din cele mai misterioase părţi ale lumii noastre. Potrivit Administraţiei Naţionale a Oceanelor şi Atmosferei, 95% din ceea ce se află sub apă nu a fost văzut niciodată de oameni. NASA confirmă că oamenii au hărţi mai complete cu suprafaţa planetei Marte decât cu fundul mării, relatează News.yahoo.com.


La începutul anului acesta, în apropiere de coasta Japoniei, Yoji Ookata, un fotograf acvatic  şi un scufundător care a documentat apele adânci de peste 50 de ani, a observat ceva ce nu a mai văzut până acum.
La o adâncime de 24 de metri sub nivelul mării era un tipar circular de nisip cu un diametru de aproximativ 2 metri. Ookata s-a întors în acelaşi loc cu o echipă de filmare pentru a înregistra descoperirea şi pentru a afla cine sau ce a creat acest model complex.
Ookata a numit noua sa descoperire “cercul misterios” şi a fost şocat să afle că un singur peşte-balon, de doar câţiva centimetri, a creat cercurile folosind doar o aripă. Peştele mic a lucrat neîncetat, zi şi noapte, pentru a termina construcţia.
Deşi sculptura circulară este minunată, Ookata şi echipa sa a aflat că această creaţie a peştelui avea un scop dublu. Femelele sunt atrase de crestele şi văile din nisip şiîşi depun ouăle în centru. Ouăle sunt apoi protejate de curenţii oceanici, deoarece punctele mai înalte ale sculpturii crează o barieră pentru a le proteja. Cu cât conţine mai multe creste, cu atât mai sigur sculptura va atrage femelele din această specie de peşte.
Această descoperire reprezintă un punct infim în ceea ce cunoaştem despre ocean. Restul de 95% încă aşteaptă să fie explorat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceti comentarii pe acest blog